Работилница за идеи

„РАБОТИЛНИЦА ЗА ИДЕИ“

За презентацията е нужен JavaScript.

В началото на учебната 2013-2014 година  в ОУ „Л. Каравелов”-с. Дебнево, общ. Троян успешно стартира проектът „Работилница за идеи“. Основна цел на проекта  бе да се  стимулира активното участие на ученици, учители, родители и помощен персонал в училищния живот. Дейностите по проекта бяха разнообразни и интересни, тъй като всеки участник самостоятелно намери индивидуална  и оригинална идея, с която да се представи. Така до края на година бяха разработени 15 проекта, които бяха класирани от жури в състав: представител на РИО Ловеч, представител на Асоциацията на родителите в България и директора на училището – г-жа Анелия Подаяшка.

        На тържеството, организирано от ОУ“Любен Каравелов“  в чест на 24 май в салона на читалище „Просвета 1905 г.“, в присъствието на училищния колектив, родители и жители на село Дебнево, директорът обяви номинираните и класираните в различните категории, като връчи грамоти на участниците и обяви наградите.

  „ Да доставиш радост някому”

В категорията „Клас/група на годината“ първо място бе присъдено на най-малките – 1 клас, който заедно със своя класен ръководител Теменужка Гърбовска разработиха проекта „ Да доставиш радост някому”. Ученици, техният учител и няколко родители посетиха Дома за стари хора в с. Добродан. С песни и стихотворения малчуганите доставиха радост и стоплиха сърцата на възрастните хора и обещаха, че ще продължават да го правят през следващите години.

„Училището ви помни“

На второ място бяха класирани учениците от 5 клас, които заедно със своята класна ръководителка и с активното участие на своите родители организираха за пенсионираните учителки от училището мило тържество по своя проект „Училището ви помни“.

  „Аз творя”

В категорията „Ученик на годината“ журито отличи Минко Бойков Минков ( VІклас) и неговия Проект „Аз творя”. Минко си постави за цел да  докаже на съучениците си, че животът в училище е много разнообразен и интересен, че учебният процес има позитивни страни, че в училище един ученик може да развие усет към красивото, доброто и любовта.

„Когато искам – мога“

На второ място бе класиран Денислав Койчев и неговият проект „Когато искам – мога“ – Денислав е ученикът с отличен успех, който помага безкористно в овладяването на учебния материал на свой съученик и съдейства на ученик от четвърти клас, който среща проблеми с учебния материал и социализиране в учебната среда. Надарен с таланта да рисува, Денислав участва със своя творба в международния конкурс „Зелени свет – 2014“, Словакия; негова рисунка бе един от начините за представяне на дейностите на училището в рамките на проекта:“Подобряване качеството на образованието в средишните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебрия процес“ .

„Музикална приказка”

Приза „Учител на годината“ спечели г-жа Веселка Денчева. Тя разботи проекта   „Музикална приказка” /повече информация за проекта ще намерите тук /, благодарение на който ще се доставят инструменти за училището и ще се осигурят учители специалисти по пиано, акордеон, китара и барабани. Пръв партньор по  проекта е лауреатът  на множество световни и международни конкурси и 2 пъти талант №1 на Германия –виртуозната акордеонистка и бивша ученичка на училището – Вероника Тодорова, гордост на Дебнево, партньор по проекта е и читалище“Просвета 1905г.“, с. Дебнево.

„Фитнес“

На второ място бе класиран възпитателят Боян Попов за неговия проект „Фитнес“, в рамките на който бяха изработени от ученици от прогимназия уреди за училищната зала по фитнес.

„Родител на годината“

В категорията „Родител на годината“ бе отличена Теменужка Койчева, доказала с редица свои постъпки, че добрият пример за децата как да правят добрини е този на родителя.

„Служител на годината“

Първо място в категорията „Служител на годината“ от помощния персонал бе присъдено на Йовка Недялкова – нашето ЗАТС, готова винаги да помогне с каквото може и на когото може.

        След като първият етап от реализирането на проекта „Работилница за идеи“ е факт, предстои осъщесвяване и на втория. Той ще стане факт благодарение на нашите  партньори, приятели от основно училище в Германия, което ще посетят нашите  наградени участници. Децата очакват с нетърпение вълнуващата среща с техните връстници.

       

Ето и някои впечатления от пътуването до ГерманияgermanyКак дарената радост се връща …

Когато първокласниците, подкрепени от своите родители и от класната ръководителка, се готвеха с желание и ентусиазъм да посетят Дома за стари хора в Добродан, те просто искаха със сценки, стихове, танци и малки подаръци да стоплят сърцата на възрастните обитатели на този Дом. И както често се случва в живота когато дариш радост някой друг да зарадва теб, щастието се усмихна на нашите първокласници! Те станаха победители в категорията „Клас на годината“ със своята осъществена идея „Да дариш радост някому…“ На 24 май директорът на училището г-жа Анелия Подаяшка обяви, че победителите в „Работилница за идеи“ във всички категории – „Клас на годината“, „Ученик на годината“, „Учител на годината“, „Служител на годината“, „Родител на годината“ – получават като награда участие в четиридневна екскурзия за обмяна на опит в Германия.
Дойде дългоочакваният ден. Групата потегли на 16 октомври рано сутринта към Пловдив. Вълнението от предстоящото пътуване със самолет личеше у всеки от нас, най-вече у децата – вече второкласници. Емоцията беше извънредно голяма, но нямаше страх от полета.
След два часа и половина бяхме във Франкфурт. Румяна Тодорова – бивша учителка в училището, понастоящем социален работник в Германия – ни посрещна на летището топло и радушно. Като истинска гостоприемна домакиня, тя бе осигурила с лични средства всичко, от което имахме потребност в първите часове на чужда земя. Цялата чудесна организация на престоя ни в Германия е нейна заслуга и всички ние сме й изключително благодарни.
Отправихме се към къщата за гости, която стана наш дом за три вечери. Къщата бе в стар германски стил, с всичко типично за традиционния немски бит и с естествената за тази страна чистота. Руми ни покани на вечеря в нейния дом. Цялото й семейство ни посрещна с вълнение, първа към нас изтича облечената в българска национална носия Мила, внучката на Румяна. Вечерята премина в смях и приятни емоции. Нашата знаменита акордеонистка, Вероника Тодорова – дъщерята на Румяна – ни зарадва за пореден път с виртуозно изпълнение.
На другия ден посетихме началното училище Adolf – Reichwein в Меудт, за да се срещнем с ученици от втори клас. Те ни посрещнаха в класната си стая – пъстра и весела, с пана по стените, с направени от учениците изделия от природни материали, с разцъфнали цветя и сияещи слънца, изрисувани по прозорците. Ние поднесохме нашите малки дарове от България. В трапезарията на училището домакини и гости закусихме заедно – родителите на нашите немски приятели бяха приготвили разнообразна и здравословна храна и много лакомства. В залата на училището представихме презентация за Дебнево и ОУ “Любен Каравелов“, включително и за работата по проекта „Работилница за идеи“. Нашите деца поздравиха домакините с български фолклорен танц.. Директорката на училището-домакин ни разведе из сградата и ни разказа за организацията на учебния процес в Германия. Тя подчерта, че училището сътрудничи с родителите и разчита на тяхното участие в училищния живот в голяма степен – дори в следобедните часове срещу минимално заплащане в стаите за занимания работят родители. Бяхме впечатлени от добре организираната дейност на училищната библиотека, опитното поле и клетките с животни, разположени в двора на училището, свободните игри на открито по време на междучасие и ярко изразеното чувство за ред и дисциплина у немските деца. Сбогувахме се с нашите домакини, като ги поканихме да ни гостуват в Дебнево. После посетихме и църквата в селото, където г-н Венцислав Андреев, учителят по християнство в нашето училище, изнесе беседа за християнските добродетели.
На следващия ден направихме екскурзия до град Лимбург, където имаше голям празник. Разходихме се из старата част, влязохме в старинната катедрала, построена преди 800 години, минахме по тесните калдъръмени улички, добихме впечатления за традиционната немска архитектура. Вечерта се забавлявахме в гостуващия за празника Луна парк, насладихме се и на продължилата повече от 10 минути великолепна заря заедно с местни жители, облечени в типичното немско национално облекло.
На другата сутрин отлетяхме за България, отнасяйки със себе си богати и незабравими спомени от краткия, но впечатляващ престой в Германия. Проектът „Работилница за идеи“, чиято цел е да активизира и обогати училищния живот със съвместните усилия на учители, ученици, родители и общественост, продължава да генерира идеи и енергия в ОУ “Любен Каравелов“ , Дебнево. Готови сме с нови проекти и с нов ентусиазъм да откриваме възможности за добри дела, които да носят радост на другите, а значи и на нас самите!

                                                     Теменужка Гърбовска,
                                                      класен ръководител на II клас

За презентацията е нужен JavaScript.

%d блогъра харесват това: