Клуб „Астрономия“

НОЩ ПОД ЗВЕЗДНО НЕБЕ И МЕТЕОРНИЯ ПОТОК ПЕРСЕИДИ

Клубът по астрономия и Групата „Природата и аз“ с ръководители г-жа Надка Данкова и г-жа Анелия Подаяшка в двора на училището  организираха наблюдаване на изключително красивото небесно явление метеорния поток Персеиди за всички ученици и гости на селото на 12.08.2021 г. от 22.00 до 24.00 ч. 100- тина човека – деца и възрастни, млади семейства с бебета имаха и възможност да наблюдават с телескоп Луната и Юпитер, както и да чуят интересна лекция от г-жа Данкова за наблюдаваното. Гости бяха  доктор Тодор Велчев – астрофизик от Софийски университет, физиците Йордан Николов и Изабела Плачкова, на които сърдечно благодарим. Това е събитие, свързано и с инициативата за  популяризиране на астрономията в Троян  на Изабела Плачкова и Йордан Николов от Работилница за знания „Две джуджета”, осъществявна съвместно с председателя на Школа по астрономия „Йохан Кеплер”- Троян и д-р Надка Данкова. В инициативата участват още Стефани Лалева  с изработване графичния дизайн на афишите, Класимир Каранейчев (Кик) с направата на 3D принтирани макети на различни обекти от Слънчевата система., Анелия Ангелова от Астрономическа обсерватория и планетариума  Габрово.

Видяхме и планетите Венера, Сатурн и Юпитер и множество други интересни обекти. В периода от 22:38 ч до 23:10 преброихме 21 метеора в посока изток. Преброяването следеше Лазар от 6 клас. Беше невероятно небе и преживяване, много интересни  за всички лазерните показалки на физиците, които бяха толкова дълги, че достигаха до звездите“,  сподели г-жа Подаяшка.

За презентацията е нужен JavaScript.

В резултат на успешно участие в Националните състезания по наука и технологии – Кранево,  14 – 16 юни 2019 г. – с  проект на тема:“ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ЗДРАВЕТО, КОСМОСА И БЪЛГАРСКОТО ХОРО“ и с много добри постиженя в етапите на състезанията, класиралите се на второ място в направление Физика и астрономия, 5-7 клас членове на Клуба бяха наградени с включване в десетдневен лагер в Кранево /от 22.08. до 01.09. 2019г./ В настоящия момент групата от Клуба по астрономия при ОбУ „Иван Вазов, Дебнево, активно се включва с много емоция и желине в интересната програма, съставена от организаторите на легера и същевременно се наслаждава на слънцето, морето и чудесните условия за отдих в Кранево.

За презентацията е нужен JavaScript.

Ето още  мигове от преживяванията на нашите лагерници:

За презентацията е нужен JavaScript.

Реклама
%d блогъра харесват това: