„Музикална приказка – Дебнево“

Colorful-musical-notes-zoom-past-you

0114 accordionplay graphics-guitars-894900

 

 

За презентацията е нужен JavaScript.

ЗА ЦЕЛИЯ ПРОЕКТ ЧЕТЕТЕ ПО-ДОЛУ!

В началото на учебната 2013-2014 година  в ОУ „Л. Каравелов” успешно стартира проектът „Работилница за идеи“ в рамките на проект „Подобряване качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебно-възпитателния процес“. Основна цел на „Работилница за идеи“   бе да се  стимулира активното участие на ученици, учители, родители и помощен персонал в училищния живот.  Приза „Учител на годината“ спечели г-жа Веселка Денчева с проекта   „Музикална приказка – Дебнево”. Проектът е съвместно дело с лауреата  на множество световни и международни конкурси и 2 пъти талант №1 на Германия –виртуозната акордеонистка и бивша ученичка на училището – Вероника Тодорова, гордост на Дебнево. С реализацията на този проект ще се доставят инструменти за училището и ще се осигурят учители специалисти по пиано, акордеон, китара. Партньор по проекта е и читалище“Просвета 1905г.“, с. Дебнево.

На 29 ноември 2014 г. във Франкфурт се състоя първият от поредицата благотворителни концерти по проекта. На своята страница във Facebook Българското училище във Франкфурт сподели:

„И ако в миналото Вероника ни подкрепяше в общата кауза за децата от Франкфурт, то днес нейната подкрепа е отправена в друга посока, а именно към децата от основното училище Любен Каравелов от село Дебнево, област Ловеч. Тази събота на 29 ноември от 19.00 ч. във Франкфурт на Майн, във Villa Mumm, Richard-Strauß-Alle 11, Вероника заедно с нейни колеги  изнесe благотворителен коледен концерт. Каузата на Вероника получи мощната подкрепа не само на наши сънародници и български организации в Германия, а и на германски организации и нейни колеги музиканти. Нейните съмишленици са българското дуо „Деатоника“ – това са сестрите Деа и Тони, големият китарист Огнян Савов, както и немските изпълнители „Дуо-Твиолин“ брат и сестра Мари-Луиза и Кристоф Динглер. Музикантите омагьосаха гостите с българска музика, танго, джаз и прогресивна класическа музика. Организационна подкрепа оказа дружеството Аура медиа – културен форум от Франкфурт на Майн. Проектът се осъществява и под егидата на Генералния консул на Република България, г-н Йорданов, и Българо-немското дружество в Дармщат. Всички ние се обединяваме в благородната кауза за подкрепата на децата. Средствата от концерта ще бъдат дарени за проекта „Музикална приказка – Дебнево“. Целта е да се закупят музикални инструменти- пиано, китара, акордеон и да се заплатят хонорарите на учители по музика и пеене, които да преподават в местното училище в Дебнево. Вероника и нейните съмишленици искат да създадат възможност именно тези деца да се докоснат до вълшебството и красотата на музиката и изкуството, като по този начин  бъде запалено огънче на надежда за таланта в младежите. И именно сега, когато трепнем всички в очакване на Рождество Христово, се отварят нашите сърца. Нека бъдем съпричастни към благородната кауза и да създадем заедно, с общи сили, за децата от село Дебнево условия да развият своите умения в музикалния свят.  „

За презентацията е нужен JavaScript.

И децата от училището в Дебнево дадоха  своя принос за успешното изпълнение на проекта –  на 20 декември 2014 г. от 16.30 часа бе представен Коледен спектакъл „Музикална приказка – Дебнево“ в салона на читалище „Просвета 1905г.“ !

koledna_elha_01Коледна музикална приказка в Дебнево

Децата от Дебнево и Вероника Тодорова превърнаха  благотворителния коледен спектакъл „Музикална приказка – Дебнево“ в едно наистина приказно и неповторимо преживяване в празничния следобед  на 20 декември. В продължение на два часа присъстващите в салона на НЧ „Просвета 1905г“ родители и ученици от петте села на територията на средищното училище „Любен Каравелов“ и жители на Дебнево бяха емоционално завладени от енергията  и чара на малките актьори, които представиха мюзикъла „Дяволчетата у нас“ , подготвен и реализиран от творчески колектив в състав Веселка Денчева, Габриела Маринова и Стефан Денчев –младши. Невероятна изненада за всички бе появата на Вероника Тодорова, на която творческият колектив бе посветил спектакъла; тя специално бе донесла от Германия /където живее и работи/ своя акордеон, за да дари отново на всички невероятни мигове с виртуозното си изпълнение. Благотворителният коледен спектакъл бе реализиран в рамките на проекта „Музикална приказка – Дебнево“, като част от общ проект „Работилница за идеи“, разработван вече втора година в  дейностите по интереси, включени в проекта „Подобряване качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес“, по който училището работи от 2011г. В осъществяването на спектакъла се включиха с ентусиазъм учители, служители и ученици от училището, читалищни служители и самодейци, родители, обединени от чудесната идея на Вероника Тодорова „за младежи и деца да набавим инструменти и учители добри, та във Дебнево да може всеки, който пожелае, с инструментите да свири, музика да сътвори“. Основен спонсор на спектакъла бе читалище „Просвета 1905г.“ Предметите за благотворителния коледни базар, тържествено открит от директора на училището Анелия Подаяшка, бяха изработени от ученици, заедно с техните родители и от учители.

Проектът „Музикална приказка – Дебнево“ /бел. за който ви разказахме в предишен брой на вестника/ се реализира в Германия от лауреата на световни, международни и национални конкурси за акордеонисти, талантливата бивша ученичка на ОУ „Л. Каравелов“ Вероника Тодорова“, чрез организиране на благотворителни концерти с участие и на известни немски музиканти, като първият такъв концерт бе изнесен на 29 ноември във Франкфурт. В Дебнево ръководител на проекта е учителят по английски език в ОУ „Любен Каравелов“ Веселка Денчева. Спектакълът бе осъществен под патронажа на кмета на община Троян Донка Михайлова. Специален гост на представлението бе заместник- кметът на Община Троян Поля Димова, която в поздравлението си подчерта, че малките актьори са щастие за Дебнево и че те наистина заслужават  този проект да бъде реализиран в пълна степен в името на тяхното израстване като съвременни хора с богата обща култура и широк кръгозор.

За презентацията е нужен JavaScript.

Представянето на музикалния спектакъл във втория му вариант – посветен на 24 май – Деня на славянската просвета и българската култура и на българските учители на 18 май 2015 година, привлече вниманието на г-жа Руслана Попсавова от website Balkana.eu – на нея дължим чудесните снимки от представлението, които поместваме в следващата галерия:

За презентацията е нужен JavaScript.

Третият вариант на спектакъла бе посветен на Деня на детето и на една благородна кауза :

1 юни

 „Музикална приказка – Дебнево“  –  за Марина

Екипът на проект „Музикална приказка-Дебнево“ посвети представянето на своя спектакъл в Деня на детето на „една майка, която има право да отгледа своето момченце и на едно дете, което има право да порасне с топлината на мама“. Изпълнителите, които в същия ден имаха представление в Априлци по покана на ОУ“ Васил Левски“, с ентусиазъм и неизчерпаема енергия дадоха всичко от себе си и в продължение на повече от час музикалният спектакъл „Дяволчетата у нас“ владееше вниманието и сърцата на публиката в салона. В специалния трети вариант на спектакъла бяха включени като отделен блок и танците на „джентълмените“, „патенцата“, „козлетата“  от детската градина, които очароваха публиката със своите усмивки и неподправена  детска естественост.  Вторият вариант на „Дяволчетата у нас“, посветен на всички български учители по повод 24 май, бе представен в НЧ“ Наука – 1870“ гр. Троян на 18 май 2015г.

Проект „Музикална приказка – Дебнево, който стартира през 2014 година по идея на талантливата акордеонистка Вероника Тодорова, предвижда осъществяване на благотворителни спектакли в Германия и в България за набиране на средства, които ще сбъднат една мечта – децата от Дебнево, с осигурени от проекта инструменти и учители, да „погледнат света през красивите очи на музиката“. В средищното основно училище „Любен Каравелов“ – Дебнево този проект се реализира в рамките на проекта „Работилница за идеи“, условия за който предоставят  дейностите по интереси от проект „Подобряване качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебно-възпитателния процес“. Основен партньор в „Музикална приказка – Дебнево“ е НЧ „Просвета 1905г“, без чиято материална база и подкрепа спектаклите не биха се реализирали пълноценно и успешно.

 В този ден за всички деца – малки, не толкова малки и вече пораснали – читалището и спонсори бяха осигурили огромна торта, лакомства и атракции, за да продължи празникът на площада след представлението в салона на читалището.

Екипът на „Музикална приказка – Дебнево“, подкрепяйки изцяло Марина в това трудно изпитание, дарява приходите от спектакъла за нейното лечение и искрено вярва, че обединената добра човешка енергия може да стори чудеса!

Да подкрепиш човек в беда –

това е благородно,

оставяш своята следа

във книгата огромна

на земните добри дела!

 

Да подкрепиш човек в беда –

това за теб е важно –

посяваш зрънце доброта,

от зрънцето се ражда лъч

и този свят все някой ден

ще засияе озарен

не от омраза и лъжа –

а от човешка доброта!

PP. Марина си отиде от този свят, но благородната кауза, която обедини толкова добра човешка енергия, не е изгубена! Нека бъдем добри!

Екипът на „Музикална приказка – Дебнево“ спечели призът „Група на годината – 2015“ сред проектите в рамките на проекта „Работилница за идеи“, разработван в дейностите по интереси, предвидени по проект „Подобряване качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебно-възпитателния процес“. Наградата е пътуване до Великобритания през м. октомври 2015 г.

Четвъртият вариант на спектакъла ще бъде представен на международния фестивал „Свят, Изкуство и Море“ – Златни пясъци, 2015 г.  на 25 юни!

Международен фестивал “Танцуващи вълни” – Златни пясъци, 2015 – СПЕЦИАЛНА НАГРАДА  за танцов състав “Параскева Лаковска”

„Музикална приказка – Дебнево“ и танцов състав „Параскева Лаковска“ с отличия на международен фестивал

 

На 26 юни 2015г. се състоя Международният  фестивал „Dancing waves“  в хотел „Dana Palace“, курорт „Златни пясъци“. Във фестивалната програма бяха включени детско-юношески фолклорни ансамбли и състави, обучавани в танцови школи към Домове на културата и Центрове за работа с деца в Грузия и България. В достойна конкурентна надпревара се вихриха на откритата сцена грузинските изпълнители и българските танцьори, завладени от идеята да  споделят с жури и публика невероятното преживяване в изпълнението на прекрасните неостаряващи  фолклорни танци на двата народа. Гран при на фестивала компетентното жури с грузинско и българско участие присъди на грузинския ансамбъл „Швени Швилеби“ за танца „Сванури“. Самодейният танцов състав „Параскева Лаковска“ при НЧ „Просвета 1905 г.“  с ръководител Габриела Маринова бе отличен със „Специална  награда“ за оригиналната  хореография  на  композицията  „Северняшка сюита“ и за ентусиазма на танцьорите; седмица преди това съставът бе  класиран на второ място със същата композиция на фолклорния събор в с.Ломец. Музикалният спектакъл „Дяволчетата у нас“  по проект  „Музикална приказка – Дебнево“ на ОУ“Любен Каравелов“ с партньор НЧ „Просвета 1905г.“  бе единственият спектакъл на фестивала и единственият, включващ танци, различни от фолклорните. Екипът на спектакъла, включващ  ръководителите Веселка Денчева, Габриела Маринова, Стефан Ст.Денчев и талантливите деца от ОУ“Любен Каравелов“, въпреки редица технически трудности, се представи на ниво и спечели сребърен медал за „проявено творчество, за артистично изпълнение и за  пресъздаване на музикално-театрална форма, която много малко детско–юношески състави разработват  в  момента“.  Собствениците на „Dana Palace“ подариха три незабравими дни в чудесните условия на хотела на децата от Дебнево; пътуването до  Златни пясъци и обратно осигури НЧ „Просвета 1905г.“ –Дебнево.  

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: