135 години училище

1881 – 2016

Picture20

През 1879 година в изоставеното и опожарено до основи Дебнево слизат от планината заселници, които започват да градят новото село. Едно от първите неща, които те създават заедно, е училище – колко типично за България, в която векове наред поръката “Чети: а,б! Чети! То прави сляпото окато!” е била максима за родителите във възпитанието на всяко следващо поколение.

През 2016 година се навършват 135 години от основаването на училището в Дебнево!

Годишнината ще бъде отбелязана достойно с поредица от инициативи в периода февруари – май; инициативите са включени в програма, утвърдена от Педагогическия съвет и Училищния ученически съвет на ОУ „Любен Каравелов“, Дебнево – средищно училище за деца от пет села: Дебнево, Гумощник, Добродан, Бериево, Дамяново. Програмата предвижда обогатяване на познанията за историята на училището чрез поредица от интерактивни дейности които ще водят учениците по пътя, изминат през годините от всички, които със своята енергия и дух са съграждали тази крепост на светлината, надеждата и младостта. Включени са състезания, свързани с историята и настоящето на училището, конкурси за есета, стихотворения, рисунки, участие в традиционния рецитаторски конкурс “Николай Петев” на НЧ”Просвета 1905″; предвидени са спортни изяви и празнични събития. Началото на осъществяване на програмата бе поставено с два урока по родолюбие – посещение на музея на Васил Левски в Троянския манастир на 19 февруари и участие в празненствата на връх Шипка на 3 март – това бяха наградите на 3 клас и на 7 клас, отличили се с най-много добри дела и спечелили съответно за февруари и март правото класната им стая да бъде обозначена като „Вълшебната стая“, в която се творят чудеса. Училището гостоприемно посрещна родители и приятели в Деня на отворените врати на 2 март – „сполучливо избрана дата между два големи български празника “, както удачно подчерта кметът на Дебнево – Галя Керезова, дългогодишен учител в ОУ“Любен Каравелов“. Всеки гост, прекрачил училищния праг, можеше да стане съпричастен към реалната атмосферата на един учебен ден – с приятните моменти и с проблемите, да оцени усилията на учителския колектив за ежедневна реализация на качествен учебно-възпитателен процес, да почувства как децата от пет села заедно учат и израстват в един общ уютен „втори дом“. На проведената в този ден среща на Педагогическия съвет с официалните гости – между които представителя на РИО – Ловеч, старши експерт Соня Недкова, бивш директор на училището, кмета на Дебнево – Галя Керезова, Михаил Барболов, бивш кмет на Дамяново и дългогодишен училищен приятел – бяха споделени вижднията относно перспективите пред ОУ „ Любен Каравелов“ в съответствие със стратегията за неговото развитие.

Осъществяването на инициативите в програмата „135 години училище в Дебнево“ ще даде възможност на училищния колектив и на общностите в Дебнево, Гумощник, Добродан, Бериево, Дамяново да се докоснат до ценностите, които носи в себе си и предава от поколение на поколение една обазователна институция, съществуваща повече от век, училище, което “прави сляпото окато” и отваря прозорци към света! Един от замислените конкурси е на тема “Моето училище сега и в бъдеще” – защото всички вярваме, че това училище е потребно на всички и има своето бъдеще!

Годините минават…

Сменят се децата…

Ти все стоиш високо,

там, под крепостта –

и ти самото крепост

на светлината,

надеждата

и младостта!

 

Годините минават…

Сменят се спокойни

с размирни и тревожн

времена…

А ти врати отваряш

неотменно през

септември

и срещаш радостта!

 

С очите си – прозорци –

в селото се вглеждаш

да видиш как се справят

твоите деца,

Животът, строг изпитващ,

как ги оценява,

успех или провал

е тяхната съдба…

 

Училище, живей!

Без тебе селото ще бъде

като човек

останал без душа!

 

Живей, Училище!

Живей, Надежда –

за нас

и нашите деца!

                                                                                            

ПРАЗНИКЪТ – 23 МАЙ 2016

СРЕЩА НА ВИПУСКИТЕ

ТЪРЖЕСТВОТО

ПЪРВА  ЧАСТ

ВТОРА ЧАСТ – „РАДИНИ ВЪЛНЕНИЯ“

Забележка: В надписа върху видеото е допусната печатна грешка в думата „училище“, но тъй като видео-материалите не са заснети и подготвени от нас, не е възможно да ги редактираме.

ПОЗДРАВЛЕНИЕ ОТ ТАНЦОВ СЪСТАВ „ПАРАСКЕВА ЛАКОВСКА“ ПРИ НЧ“ПРОСВЕТА 1905Г“ С РЪКОВОДИТЕЛ ГАБРИЕЛА МАРИНОВА.  

 

 

 

За презентацията е нужен JavaScript.

ПРЕЗЕНТАЦИЯТА

Реклама
%d блогъра харесват това: